Uitbreiding en verbouw zwembad “Maji Springs” in Karibu Town

  • DISCIPLINES : Ontwerp, Vergunningen, Bouwvoorbereiding
  • TOTALE OPPERVLAKTE : 760m2 zwembadhal
  • JAAR VAN REALISATIE : 2023
  • REALISATIETIJD : 7 Maanden

De Opgave:

Safari resort Beekse Bergen had reeds een bestaand zwembad in het centrum gebouw “Karibu Town”. Ons is gevraagd de capaciteit, kwaliteit en beleving naar een hoger niveau te brengen. Onder andere de uitbreiding van het aantal gasten was hiervoor ook wel de logische motivatie. Het bestaande baantjesbad moest blijven, maar het spraypark moest ook worden verbouwd tegelijk met de uitbreiding van ten minste een glijbaan.

Het ontwerp

Het ontwerp concept begint met het achterliggende idee van een waterbron op een hoger niveau. Waar de bron ontspringt bruist het water omhoog, en loopt het vervolgens naar beneden naar een aantal meertjes, waar het water de bomen laat groeien en de dieren kunnen drinken.

Als de bezoekers gaan zitten in het eerste bassin (de bron) kunnen ze genieten van warm bruisend water, en door het hogere niveau is er ook een mooi uitzicht op de savanne. Vervolgens loopt het water naar beneden via een extra brede rivier- glijbaan, welke eindigt in het bestaande gebouw. Daar is het spraypark totaal vernieuwd met twee nieuwe badjes voor peuters en kleuters waarin diverse attractieve elementen zijn geplaatst. Het meest in het oog springend is de maatwerk- boom welke door de structuur van het gebouw lijkt te zijn gegroeid, waaruit verschillende water attracties komen. Door aan en in de kinderbadjes voldoende zit gelegenheden te creëren voor de ouders is er een logische interactie en toezicht van de ouders met de kinderen.

Voor de buitenste schil is de samenwerking aangegaan met Van Aken, de huis- architect van de opdrachtgever.

Duurzaamheid

Beekse Bergen heeft natuurbehoud uiteraard hoog in het vaandel staan. Optimaal isoleren en duurzaam verwarmen horen daarbij, maar wel met een comfortabele beleving voor de gasten.

Behalve verwarming van water en lucht met warmtepompen, zijn hier ook diverse slimme technische voorzieningen getroffen, waardoor het water niet afkoelt buiten de openingstijden. Om dit te realiseren was de samenwerking tussen techniek en architectuur onmisbaar.

De realisatie

In- en onder de uitbreiding hebben de nieuwe technische ruimten hun plaats gekregen. De integratie van de nieuwe kinderbadjes op de bestaande betonvloeren is met de juiste aandacht ook geslaagd. Speciale aandacht is ook uitgegaan naar de organische vormen in het tegelwerk.

DISCIPLINES

Ontwerp, Vergunningen, Bouwvoorbereiding

TOTALE OPPERVLAKTE

760m2 zwembadhal

JAAR VAN REALISATIE

2023

REALISATIETIJD

7 Maanden

SHARE PROJECT