Buitenzwembad

Privé zwembad met rotspartij – Hoeksche Waard

  • DISCIPLINES : Architectuur, Engineering, Bouwcoördinatie
  • TOTALE OPPERVLAKTE : 150 m2
  • JAAR VAN REALISATIE : 2021
  • REALISATIETIJD : 7 Maanden

De Opgave:

De tuin als verlengstuk van de woning, waarbij elke dag thuiskomen, kan overkomen als elke dag vakantie. Het vrije uitzicht over de landerijen van de Hoeksche Waard is elke dag een genot, maar in de tuin van deze woning konden we het woonplezier nog verder verhogen met o.a. een zwembad, jacuzzi, overdekte buitenkeuken en barbecue / open haard.

 

Het ontwerp

De posities van de verschillende onderdelen zijn zodanig gekozen dat altijd optimaal genoten kan worden van het uitzicht, terwijl ook het onderlinge contact tussen de bewoners en hun gasten op ongedwongen wijze voortgezet kan worden. Ook als er gekookt wordt of bijvoorbeeld iemand in de jacuzzi zit. Dat de jacuzzi daarvoor verdiept is gemaakt, en de barbecue ook als open haard kan worden benut zijn een logisch gevolg van dit concept.

Rondom het zwembad zijn de buitenkeuken en terrassen verder zodanig gepositioneerd dat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon.

Het dak wordt gedragen door één kolom, welke tevens de schoorsteen is van de barbecue. Daardoor wordt het uitzicht niet gehinderd, en lijkt het dak grotendeels te zweven. In het dak is indirecte verlichting opgenomen welke tevens de rockface- gespleten natuursteen muur verlicht.

De toepassing van de gespleten natuursteen blokken geeft het geheel een mediterraan – aards gevoel, waarbij de toegepaste strakke speklagen, de ruwheid van de stenen juist accentueert.

De realisatie

Om het totale plan ten opzichte van de bestaande woning goed te funderen, is het geheel inclusief alle terrassen voorzien van onderheide betonvloeren. De nieuwe bouwconstructies zijn voorzien van isolatie en ingebouwde verlichting. Het zwembad is betegeld met tegels van 60x60cm en een waterspiegel van glasmozaïek. Verder zijn op de rand van het zwembad grote rotsblokken geplaatst, waarin een waterval is geïntegreerd. De installaties naast het zwembad blijven bereikbaar doordat onder het terras een kruipruimte is gemaakt.

 

Duurzaamheid

Om warmteverlies tegen te gaan is het zwembad voorzien van een verborgen ingebouwd lamellen- roldek en is het totale zwembad geïsoleerd. De verwarming van het water vindt plaats door zonnecollectoren op dak van de woning, in combinatie met een warmtepomp.

DISCIPLINES

Architectuur, Engineering, Bouwcoördinatie

TOTALE OPPERVLAKTE

150 m2

JAAR VAN REALISATIE

2021

REALISATIETIJD

7 Maanden

SHARE PROJECT