Overdekt zwembad

Overdekt zwembad op Camping de Paardekreek

  • DISCIPLINES : Ontwerp, Vergunningen, Bouwcoördinatie
  • TOTALE OPPERVLAKTE : 312m2
  • JAAR VAN REALISATIE : 2022
  • REALISATIETIJD : 8 Maanden

De Opgave:

Drie jaar na de oplevering van het buitenzwembad dat wij voor Camping de Paardekreek hadden ontworpen, kwam de opgave voor een multifunctioneel overdekt “baantjesbad”, gekoppeld aan de bestaande accommodaties, én passend bij de vormgeving van de bestaande centrumvoorzieningen, “alsof het allemaal in één keer is gerealiseerd”.

Doelstelling was een zwembad, waarin de gasten van de camping hun baantjes kunnen trekken, maar ook zwemlessen kunnen worden gegeven. Mede met het oog op verlenging van het seizoen.

Tegelijk met de uitbreiding stond een verdere verduurzaming van de gehele centrumvoorziening op het programma.

 

Het ontwerp

Het ontwerp is in de eerste plaats een functioneel zwembad, passend bij de opgave: Een rechthoekig zwembad van 15 bij 9 meter, waarin een aflopende bodem, en een “luie trap”. Hierdoor is het makkelijk in- en uit stappen, maar ook praktisch voor kinderen.

De bestaande gebouwen zijn typisch herkenbaar aan de verschillende gewelfde daken, wat de golfslag representeert van het naast gelegen Veerse meer. De uitbreiding is met een eigen “golf” een op zichzelf staand bouwdeel, wat toch aansluit bij de rest.

Verder worden onder andere de gewelfde daken ondersteund door gebogen houten liggers, wat de dakvorm nog meer laat doorschijnen in het interieur.

Duurzaamheid

Tegelijk met de realisatie van het overdekte zwembad zijn er aanpassingen gedaan in de bestaande installaties waardoor een hoger comfortniveau en tegelijk een lager energieverbruik zijn bewerkstelligd.

Onder andere vindt de verwarming plaats door zonnecollectoren, in combinatie met warmtepompen. Terwijl de benodigde elektriciteit voor de warmtepompen weer wordt opgewekt met behulp van een indrukwekkende oppervlakte aan zonnepanelen.

Mede door de duurzame aanpak is camping de Paardekreek er een goed voorbeeld van, dat een hoogstaand pakket aan voorzieningen haalbaar blijft in een tijd waarin energie een bijzonder kostbaar iets is geworden.

 

De realisatie

Dit was voor de betrokken aannemer het eerste overdekte zwembad, waar mede door de bouwdirectie van Van der Giesen Architektuur een kwalitatief resultaat kon worden behaald. De totale realisatie tijd was met 8 maanden ook niet lang, zeker als we daarbij rekening houden met de belemmeringen die het corona virus met zich mee heeft gebracht.

DISCIPLINES

Ontwerp, Vergunningen, Bouwcoördinatie

TOTALE OPPERVLAKTE

312m2

JAAR VAN REALISATIE

2022

REALISATIETIJD

8 Maanden

SHARE PROJECT