Overdekt zwembad

Overdekt zwembad in de Beekse Bergen: “Etsi pool in Ganvie Village”

  • DISCIPLINES : Ontwerp, Engineering, Bouw voorbereiding
  • TOTALE OPPERVLAKTE : 1070 m2
  • JAAR VAN REALISATIE : 2022
  • REALISATIETIJD : 9 Maanden

De Opgave:

Nadat in juni 2021 het centrumgebouw bij de Beekse Bergen was afgebrand, stond de opdrachtgever voor de uitdaging zo snel mogelijk een vervangende nieuwbouw te realiseren voor de gasten van het vakantiepark. Al snel werd de conclusie getrokken dat de expertise van Van der Giesen Architecten benodigd was om het zwembad snel en kwalitatief goed te realiseren.

Voor de buitenzijde tekende Van Aken Concepts, Architecture and Engineering, waarin vervolgens Van der Giesen Architecten een sfeervol multifunctioneel zwembad heeft ontworpen in het daarvoor bestemde bouwdeel. Het totale centrumgebouw bevat overigens meer dan alleen een zwembad: o.a. De receptie, horeca, winkel- en speelruimten zijn op een hedendaags vakantiepark ook onmisbaar. De samenwerking heeft er mede toe geleid dat de totale doorlooptijd van ontwerp tot operationele oplevering tot een minimum is terug gebracht.

Het zwembad bevat waterpret voor peuters en kinderen, een baantjesbad voor de “echte zwemmers” en een uniek relaxbad.

Er moest niet alleen met spoed een nieuw centrumgebouw worden gerealiseerd, de nieuwbouw heeft ook gezorgd voor een update naar hedendaags, energiebewust vakantiepark.

 

Het ontwerp

Het zwembad bevat waterpret voor peuters en kinderen, een baantjesbad voor de “echte zwemmers”, en een uniek relaxbad.

Er is bewust voor gekozen de peuters en de grotere kinderen van hun eigen badjes te voorzien, waarbij in de directe omgeving voorzien is in o.a. vaste zitplaatsen, van waarop de ouders ideaal op hun kinderen kunnen toezien. De water attracties, waterglijbaan en speelstructuur zijn met name afgestemd op de leeftijdsgroepen welke bij de Beekse Bergen voorkomen.

Het baantjesbad meet 16 2/3 meter lang, bij een diepte van maximaal 1,40 meter wat o.a. het toezicht vergemakkelijkt, maar ook de waterinhoud en daarmee het energie gebruik op een beperkt niveau houd.

Het relaxbad biedt ontspanning in een grote diversiteit aan geïntegreerde voorzieningen, zo zijn er o.a. bruisbanken, voetmassage, watervallen met massage en een stroomversnelling, en dat allemaal met een weids uitzicht over het Victoriameer.

Voor de sfeerbeleving is in samenwerking met de opdrachtgever gewerkt naar een beleving met een Afrikaans tintje: Zandkleurige bassins met “planken” looppaden eromheen. De thematisering met rotsen en planten maken het plaatje compleet.

Duurzaamheid

In het ontwerp en de uitwerking is vooral ook rekening gehouden met het verbruik van water en energie. Met een optimale integratie van gebouw en installaties voldoet “Etsi pool” moeiteloos aan de eisen van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw)

Daarmee is dit zwembad ook milieu- bewust, wat bij de Beekse Bergen uiteraard zeer hoog in het vaandel staat.

 

De realisatie

Anderhalve maand na de aanvang van het ontwerpproces begon de uitvoering van de bouw. Terwijl de onderbouw van bassins en funderingen reeds in volle gang was, werd in samenwerking met de creatieve afdeling van de opdrachtgever en de verschillende leveranciers, de laatste onderdelen van het interieur uitgewerkt.

De bouwsnelheid en flexibiliteit van zowel de bouwkundig aannemer, als de opdrachtgever, en alle betrokken partijen heeft er toe geleid dat in minder dan 300 dagen na de catastrofale brand het compleet nieuwe centrumgebouw feestelijk kon worden geopend. De feitelijke realisatie had daarmee slechts 9 maanden geduurd.

DISCIPLINES

Ontwerp, Engineering, Bouw voorbereiding

TOTALE OPPERVLAKTE

1070 m2

JAAR VAN REALISATIE

2022

REALISATIETIJD

9 Maanden

SHARE PROJECT