Buitenzwembad

Centrumgebouw en Buitenzwembad – Kompas Camping – Nieuwpoort – België

  • DISCIPLINES : Architectuur, Engineering, Masterplanning, Bouwcoördinatie
  • TOTALE OPPERVLAKTE : 16000 m2 / 2300m2
  • JAAR VAN REALISATIE : 2019-2020
  • REALISATIETIJD : 8 Maanden

De Opgave:

De Kompas camping aan de Belgische Noordzeekust is één van de grootste campings in België en bestaat reeds meer dan 40 jaar. Het oude centrumgebouw uit de jaren ’70 paste op geen enkele wijze meer in de toekomst visie van dit vooruitstrevende vakantiepark. Kompas besloot daarom drie architectenbureaus te vragen in wedstrijdverband een ontwerp te maken voor een nieuw te bouwen centrumgebouw.

Onderdeel van de opgave waren de integratie van: Receptie, Backoffice, Winkel, Bakkerij, Restaurant, Snackbar, Multifunctionele Zalen, Jeugdruimte, Overdekt Spelen, Lounge, Technische ruimte voor de buitenzwembaden, Personeelsruimten en opslagruimten. En ook de sloop van het bestaande gebouw maakte deel uit van de opgave.

 

Het ontwerp

Ons ontwerp bleek het winnende ontwerp. De doorslaggevende factoren daarin waren o.a. – Doeltreffende organisatie van alle backoffice gerelateerde functies. -Presentatie en organisatie van alle ruimten voor de gasten. -Flexibiliteit om in te spelen op hoog- en laag- seizoen. -Realiseerbaar in één winter, waarmee een minimaal effect op de exploitatie. En natuurlijk heeft het gebouw een eigen identiteit en een speelse verschijningsvorm, terwijl in de meeste gevallen de binnenzijde een grotere rol speelt dan de buitenkant.

Esthetisch is het een gebouw wat bestaat uit verschillende volumes welke de opdeling van de verschillende functies ook weerspiegelt. Zo is bijvoorbeeld het torentje aan de voorzijde het hoogste punt van de overdekte speeltuin. Zo weerspiegelt de buitenzijde vooral wat er binnen gebeurt: “Form follows function”.

Het nieuwe gebouw staat naar achter ten opzichte van het oude, waardoor de mogelijkheid van terrassen op het zuiden en westen is ontstaan. Het nieuwe gebouw staat ook ruim 1 meter hoger dan het oude, waardoor vanuit het restaurant uitzicht is ontstaan op de speeltuinen en het spaarbekken van de rivier de IJzer. Tevens kon op deze wijze de oude funderingen gedeeltelijk worden her-gebruikt.

Qua organisatie zijn de ruimten vooral slim gepositioneerd, bijvoorbeeld: De snackbar heeft ook een uitgifte functie naar de terrassen bij de zwembaden, de winkel kan ook via de receptie worden bediend gedurende laagseizoen,  in het restaurant bevinden zich ook  ramen naar de overdekte speeltuin.

Duurzaamheid

Dit gebouw is een goed voorbeeld van duurzaamheid in moderne gebouwen: Het energieverbruik van het centrumgebouw daalde met maar liefst 70%. Het nieuwe gebouw is dan ook voorzien van de volgende maatregelen: – Uitstekende thermische isolatie in gevels, ramen, daken en vloeren, – Electrische zonnepanelen en Warmte zonnecollectoren, – Warmtepompen voor verwarming en koeling. Het hele verwarmingssysteem is een hybride toepassing van Zonnewarmte, Warmtepomp en Aardgas. Ook in de zwembad- technologie is deze lijn doorgezet.

Water krijgt ook de nodige aandacht: Onder het plein voor het gebouw bevindt zich een 160 meter lange infiltratie-tunnel welke het regenwater laat infiltreren in de bodem. Dit is een verbetering voor de algehele grondwaterstand, en is een buffer in het geval van extreme regenval. Daarnaast is er een grijs-water circuit, waardoor water voor toiletten en de groenvoorziening bestaat uit gezuiverd regenwater.

Over circulair gesproken: Het oude gebouw is grotendeels gerecycled in de nieuwbouw. Zo zitten de oude fundamenten, heipalen en onderste vloeren onder het nieuwe gebouw. Dit bespaarde ook kosten en tijd. Verder is op locatie het puin vermalen tot ruim 6.000 ton puingranulaat, wat vervolgens weer is gebruikt onder de nieuwe straten op dezelfde locatie.

 

De realisatie

Om de doelstelling van de opdrachtgever ook te behalen heeft van der Giesen Architecten ook de opdracht gekregen om de bouwcoördinatie uit te voeren. De grootste uitdaging lag er in, de realisatie in één winterseizoen te doen, terwijl bij de start van de uitvoering eerst nog het oude gebouw moest worden afgebroken. Door o.a. de sloop slim te plannen , konden vele activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. En door een gefaseerde in- gebruik name konden alle functies bijtijds weer worden aangeboden aan de gasten.

DISCIPLINES

Architectuur, Engineering, Masterplanning, Bouwcoördinatie

TOTALE OPPERVLAKTE

16000 m2 / 2300m2

JAAR VAN REALISATIE

2019-2020

REALISATIETIJD

8 Maanden

SHARE PROJECT